Att alltid vara två steg från paradise – ett privat misslyckande?

Gränsen mellan privat och offentligt har suddats ut och utbudet av information är gränslöst. Varför vet jag vad Yoga Girl åt till frukost imorse? Istället borde jag spendera min tid på att engagera mig, titta på dokumentärer, nätverka och älska mig själv. Har jag misslyckats totalt?

Det luktar popcorn och svett som precis klibbat sig fast mellan mig och tygsoffan. Netflix är redo men inte jag. Först behöver jag bara scrolla igenom flödet en-gång-till. Allt för att dämpa känslan av att missa någonting.

Sociala medier gör det värre, inte bättre

Facebook är inte en ond Darth Vader, men att förlita sin lycka på sociala medier är farligt. Det gör oss trollbundna att jämföra oss själva med varandra och istället för att faktiskt träffas i verkligheten fortsätter vi jaga den uttryckliga bekräftelsen.

Är detta ett symptom av det moderna livet? Hot Yoga, elbil, veganism, dansk design, Nick Carter-frisyr – och FoMO. Kanske är den där krypande, otillfredställande känslan egentligen en gammal mormor som hänger i tröjärmen och skriker på oss att vakna upp och sluta genast. 

crazylady.gif

Den mediokra sanningen

Att jag ligger där ihopkurad hemma i soffhörnet med popcornrester utspridda som ett mönster på golvet, längs ryggraden och mellan tänderna, handlar inte bara om sociala mediers existens. Självklart attackerar FoMO främst den som redan är bräcklig. Även om vi logiskt vet att Instagram endast är en redigerad, nästintill falsk offentlig version av det privata har vi inte alltid rätt vapen att skydda oss med.

Tänk om jag ändå var som tjuren Ferdinand – tillfredsställd under min ek med mina blommor, men istället postar jag en bild från förra årets roadtrip i Spanien. Bara för att ingen ska se hur medioker jag egentligen känner mig. I bakgrunden susar ljudet av House of Cards tills jag inser att jag inte sett någonting. Allt jag hör är mitt rastlösa ylande om att alltid vara två steg från paradise.

PS. Denna fantastiska resa fortsätter i jakten på svaren om FoMO. Fram tills dess hittar du mig såklart här. Du vill ju inte missa årets bästa playlist.

En reaktion till “Att alltid vara två steg från paradise – ett privat misslyckande?

  1. Det är inspirerande att läsa din blogg. Både innehållsmässigt och språkmässigt är texten kreativ och genomarbeta. Du väcker också tankar hos läsaren. ”Självklart attackerar FoMO främst den som redan är bräcklig.” fick mig att tänka efter lite extra eftersom jag inte sett det på det sättet förut, men jag håller med om att det såklart är så. Jag tycker även om hur du länkar direkt till det du skriver om, som inlägg du postat. Du ger en ärlig bild av relationen många har till sociala medier. Snyggt!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s