Så armbågar du dig genom bruset

Jag var en av dem som spottade på Blondinbella och hennes virala existens samma år som det blev regeringsbyte.  Samtidigt stod jag på barrikaden och skrek för systerskap. Högljutt. Vi var 16 år båda två men som från två olika planeter. 

När hon senare meddelade att allt från början bara var en påhittad karaktär var även jag en av dem som fick mig en rejäl tankeställare. Bakom hennes liberala pälsar och dagens outfits låg det mycket mer arbete än vad jag hade föreställt mig. Proclaimer: och cash.

Isabella Löwengrip hade inte ”bara skapat en blogg”. Hon hade även byggt upp ett varumärke och fått fans som både älskade och hatade Blondinbella. Mitt ärvda överklasshat hade skymt min feminism, och istället för att backa upp valde jag att spotta ner på en ung tjej som, precis som jag, gjorde allt för att armbåga sig fram i det patriarkala bruset.

En frizon för marginalerna

Digitala medier skapar plattformar där vi kan dra vår yttrandefrihet till sin spets, vara journalister och fotografer på samma gång, både fredliga och hatiska. Roliga. I skrivande stunt inser jag vilken strategisk utmaning det är att skapa innehåll och hur små detaljer kan göra stor skillnad om de används på rätt sätt.

Med rätt verktyg (och förutsättningar) går det att skapa opinion och lyfta frågor som annars trycks ut i kanterna. Levande bevis är Fanna Ndow Norrby som startade Instagramkontot @svartkvinna och fick 10.000 följare över en natt, eller Lady Dahmer som är en stark röst i den kroppsaktivistiska debatten.

bild6

Jag kommer aldrig att credda Löwengrip för hennes ekonomiska kapital eller livsstil. Däremot vill jag hylla Blondinbella för den kamp hon ändå fört för att få kräva sin plats. Det krävs inte pengar för att blogga men däremot krävs det pengar för att driva ett aktiebolag. Det betyder inte att jag tycker det är systerskapligt av Löwengrip att, för att citera Lady Dahmer, ”övertyga kvinnor att konsumera” barnvagnar eller skönhetsprodukter. För det kommer aldrig ha något med systerskapet att göra.

2 reaktioner till “Så armbågar du dig genom bruset

  1. Du skriver fängslande och använder bilder som på ett dramaturgiskt sätt blir en del av berättelsen du delar med dig av. Formuleringar och inlevelsen gör att jag som läsare bara vill fortsätta även efter det slutat. Dispositionen är också genomtänkt, med rubriker, fetmarkeringar och hyperlänkar. Punktlistan stärker dina argument och ditt avslut väcker tankar och känslor. Det är intressant hur du kritiskt granskar dina tidigare åsikter; att du fortfarande inte stöttar Blondinbellas livsstil men ändå hyllar hennes kamp mot mansdominansen. Självreflektioner väcker även reflektioner hos ens egna förhållningssätt.
    Det är så lätt att döma någon i förväg, och framför allt om det stämmer med övrigas åsikter. Blondinbella är modig som ”offrat” goda rykten för att stärka sitt personliga varumärke, det är ju inte alla som klarar av det. Det blir också bisarrt när det slår en vad som krävs för att en kvinna ska få en önskvärd plats och talan i samhället.

    Gilla

  2. Jag minns också hur vi dömde ut Blondinbella och det känns fint att du ger henne lite upprättelse, som hon förtjänar från alla oss som dömde henne utan att känna hennes verklighet. Vi borde nog skicka en länk till henne med blogginlägg som detta för ett låta henne känna att det finns ett systerskap trots år som gått och skillnader i budskap, klass och syfte med den mediala plats man vill ta.

    Din tydliga politiska hållning tycker jag så mycket om och skulle så gärna läsa mer om yttrandefrihet och feminism i digitala sfärer; om att ta plats, få plats och skapa plats; om vem man vill dela plats med och skapa utrymme för; vem man inte vill släppa in i sin sfär och hur man tydligt markerar de gränserna i det digitala värdeskapandet, må det vara politiskt, socialt eller ekonomiskt. Det ska bli oerhört spännande att följa med och se vart dina berättelser tar vägen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s